två svenska flaggor i en svensk stad

Sveriges snabbaste växande kommuner (Topp 10)

Sverige är ett land som fortsätter att växa sett till befolkningsmängd. Infrastrukturen expanderas och förbättras och det investeras i nya miljardsatsningar. Så, är du på banan att flytta och byta hemkommun? Anledningarna till att flytta kan vara flera, exempelvis kan det handla om att ta nya kliv i karriären, ge dina barn större utbud av skolor och andra aktiviteter eller helt enkelt flytta till en större stad.

Fastighetsvärlden har sammanställt och publicerat en lista över Sveriges allra snabbast växander kommuner. För att undvika missvisande siffror baseras urvalet på kommuner som vid 2011/2012 hade 50,000 invånare eller fler. Informationen som nämns i texten är hämtad från kommunernas egna prognoser (dock inte Stockholms län och Lunds län där man utgår från landstingets prognosunderlag).

1. Solna

Enligt prognoser förväntas Solna att växa med hela 30,9% och därmed toppar Solna listan. I Solna, i nära anslutning till Friends Arena (Nationalarenan), byggs Arenastaden som kommer att rymma 450 000 kvm kontor, 3000 bostäder, Mall of Scandinavia med över 100 000 kvm butiksyta. Utöver det kommer Quality Hotel Arena byggas och kommer att rymma 399 dubbelrum och en komplett konferensanläggning.

2. Nacka

Nacka kommun förväntas att växa med 22,3% tack vare sin starka bostadsutveckling som fortsätter att öka i kontinuerlig takt. På Kvarnholmen i Nacka byggs totalt 2500 nya bostäder och i Juvelkvarnens anrika byggnader kommer KF Fastigheter att skapa cirka 5000 kvm lokalyta samt ett köpcentrum av mindre skala.

3. Stockholm

Sveriges huvudstad Stockholm fortsätter att utvecklas och förväntas att växa med 15%. Anledningen är att utvecklingen på bostadsmarknaden ständigt når nya höjder. En hel stadsdel byggs i Norra Djurgådsstaden med 10 000 nya bostäder och totalt 600 000 kvm kommersiell yta. Även Hagastaden som gränsar till Solna är under uppbyggnad.

4. Huddinge

Huddinge i Stockholm förväntas växa med ca 14,9%. Tack vare Vistabergs Allé som kommer ge rum för totalt 500 nya bostäder. Miljardprojektet byggs av NCC, Småa, Borohus och Götenehus.

5. Järfälla

Järfälla kommun förväntas i framtiden växa med 13,1%. Detta tack vare bygget av Barkabystaden på det gamla flygfältet i Järfälla. Här kommer det byggas 500 nya bostäder och en helt ny Icabutik som är 24 000 kvm. Bygget förväntas att stå klart i år (2022).

6. Sollentuna

I framtiden förväntas Sollentuna växa med 12,2%. Anledningen är att Turebergs Allé byggs där ca 350 nya bostäder och flertalet arbetsplatser kommer att finnas.

7. Botkyrka

Förorten Botkyrka förväntas att göra befolkningstillväxt på 12,00%. Peab är musklerna bakom Tumba Park som kommer generera i 450 lägenheter, äldreboende och en fin park.

8. Kungsbacka

Kungsbacka förväntas att växa med 12,0% och anledningen är att kommunen påbörjat det största byggprojektet i kommunens historia. Projektet kommer att heta Kolla Parkstad och kommer befinna sig i stadsdelen Kolla. Här kommer det att byggas ungefär 1000 bostäder inom en tioårsperiod.

9. Varberg

Varberg kommun är en snabbt växande kommun och beräknas att göra en befolkningstillväxt på 11,7%. Varbergs Bostad kommer att bygga 270 lägenheter i Sörsedammen som är sydöst om Centrum. Bostadsprojektet är det största på femtio år i Varberg.

10. Växjö

Växjö kommun i Småland förväntas att växa med 11,4% de kommande åren. Byggnader som Smålands museum bebyggs med 400 nya bostäder, 12 000 kvm lokaler och World Trade Center byggs i Södra stationsområdet.

Slutsats

Topplistan domineras av Stockholmskommuner, en tydlig indikation på att Stockholm är en snabbt växande stad/kommun/län. Sett till totalen i Sverige så finns det idag 10,449,381 personer (Data från november 2021) i vårt avlånga land. Detta är en ökning på 0,7% jämfört med samma period föregående år.

Källor:
https://www.fastighetsvarlden.se/
https://www.scb.se/