Gå från trist till trendigt med budgetknep för köksrenoveringen

Visst kan det vara lockande att totalrenovera sitt kök. Att få det precis så som du vill, detaljer du älskar och vitvaror i nyskick. Men är det alltid nödvändigt? Både ur en ekonomisk synvinkel men också hållbarhet. Behöver du totalrenovera ett kök som inte är mer än tio år gammalt? Vi skulle säga nej, du kan med en budgetrenovering förnya ditt kök på nolltid. Här är 6 tips på vad du kan göra med ditt kök för att fräscha upp det. 

Måla om köksluckorna (eller byt ut dem)

Det spelar egentligen ingen roll om luckorna är tråkigt vita eller härligt gula. Efter ett tag tröttnar du. Speciellt om du inte har valt färgen själv. Kanske är det relativt nymålat men du har precis köpt boendet och det är inte din favoritfärg. Köp snickerifärg i en färg du tror passar ditt kök och måla luckorna helt enkelt. Det bästa är att plocka ner dem innan men det går att måla när de sitter kvar, om man är lagd åt det lite bekvämare hållet. Glöm inte att slipa och grundmåla innan. Då blir det som bäst. Har luckorna detaljer och fördjupningar som du inte gillar? Det går faktiskt att fylla igen med spackel för att få släta luckor. Men för en liten peng kan du hitta begagnade luckor på exempelvis blocket som du sedan kan måla i en färg du själv önskar. 

Byt ut beslag och andra detaljer

Att byta ut beslag går på nolltid. Det är också en fördel att byta ut när du ändå målar dina luckor. Då får de ett helt nytt utseende. Vill du byta från exempelvis handtag till knoppar kan du enkelt spackla igen de gamla hålen. Byt från silver till svart eller från svart till vit? Det är bara din egen smak som styr. 

Måla kakel, mosaik och klinkers

Det finns faktiskt målarfärg som är specialanpassad till kakel, mosaik och klinkers. Med den typen av färg kan du måla gammalt 70-talskakel eller mosaik som är i färgkombinationer som inte tilltalar dig. Hur smidigt som helst! 

Byt golv

Har du gammalt laminatgolv i köket? Eller kanske ett tråkigt trägolv eller någon billig parkett som förra ägarna satte in? Det är faktiskt inte så svårt att byta golv. Och det finns billiga alternativ som inte behöver se budget ut. Är du ute efter ett robust och lantligt kök kan du efterfråga gamla plankor hos en bonde eller bland bekanta. Eller lägg ett furugolv av rena plankor från er lokala brädgård. Det finns möjligheter. Sen går det hitta laminatgolv som är snygga, faktiskt. 

Måla eller tapetsera väggarna

Ett av de smidigaste sätten att förnya ett kök är faktiskt att måla eller tapetsera väggarna i en färg eller tapet som du gillar. Även om det inte förändrar kökets grund så är det en detalj som påverkar helheten. Och här gör det ju faktiskt inte så mycket om man testar lite. För det är ju bara att måla om, igen. 

Gör något åt bänkskivan 

Ett av de kanske lite dyrare alternativen är att byta ut bänkskivan. Men det är också en detalj som påverkar helheten ganska mycket. Det går, om du har en träskiva, slipa och olja för att ge den ett nytt och fräscht utseende. Men det kan också vara läge att byta material helt. Som att gå från trä till laminat eller från stål till granit. 

Vad väntar du på? Nu är det bara att ge sig ut i färg- och bygghandeln och göra dina nya inköp. Och du, sätt upp en budget först så du vet vad du har att röra dig med.