Katt och hund i all ära – men vad finns det för ovanliga husdjur?

Det är många människor som mår bra att lite sällskap, och gärna i djurform. Hundar och katter är inte så ovanliga djur och finns hemma hos många av oss i Sveriges befolkning. Ingen höjer heller på ögonbrynen om någon säger att den har exempelvis kanin, marsvin eller hamster hemma. Men det finns också de som väljer att köpa andra, lite ovanligare djur, att ha hemma. Så vilka ovanliga husdjur har folk hemma? Och vilka djur får du absolut inte ha som husdjur i Sverige? 

Reptiler både vanligt och ovanligt

Du har säker hört talas om folk som har reptiler som exempelvis ormar, ödlor och sköldpaddor. Även om det mer ovanligt än hundar och katter så förekommer det ändå relativt mycket hemma hos folk. Något som också går att ha i terrarium, vilket är den typ av glasbehållare man har till sina reptiler, är groddjur. Observera att det inte är tillåtet att plocka in vilda reptiler och groddjur och hålla i fångenskap. Ska du ha den här typen av husdjur hittar du det hos seriösa uppfödare och djurbutiker. 

Gör ordentlig research

När du ska köpa ett husdjur är det viktigt att vara påläst och göra ordentlig research innan. Man ska komma ihåg att de här djuren är levande varelser och inte leksaker. Det gäller kanske framförallt när barnen börjar att tjata om diverse olika husdjur. Det är lätt att falla för barn och deras önskningar, men barn växer upp och vissa av de här djuren kan bli riktigt gamla vilket betyder att det med stor sannolikhet blir du som förälder som står där med en sköldpadda att ta hand om när barnen har tröttnat. 

Lagliga – men ovanliga husdjur

Det finns faktiskt djur som du får ha enligt lag som husdjur och som är ännu ovanligare än grodor och sköldpaddor. Det är bland annat löpankor, jordekorrar, vallabyn (även kallad minikänguru), hängbukssvin (även kallad minigris), vandrande pinnar och tenrecer. Om det är någon som har något av dessa hemma och gosar med efter jobbet vet vi inte. Men visst låter det spännande att ha en liten jordekorre som busar runt i vardagsrummet på nätterna? 

Skötsel och krav

Precis som för alla typer av husdjur måste alla de här djurens miljö i hemmet anpassas efter deras behov exempelvis när det gäller utrymme och skötsel. Att ta sig an ett ovanligt husdjur kräver därför ganska mycket av ägaren och det finns ofta information om hur de ska skötas och vilka utrymmen de enligt lag ska ha på jordbruksverket. 

Vilka djur får man inte ha?

Det finns djur som du dock inte får ha hemma som husdjur. Det är exempelvis inte tillåtet att ha korsningar mellan tamkatt och vilda kattdjur eller tamhund och vilda hunddjur. Du får inte, som tidigare nämnt, fånga vilda djur för att hålla i fångenskap. Det är, kanske självklart, inte tillåtet med apor, rovdjur och rovfåglar heller. 

Så vilket ovanliga husdjur blir din framtida kelgris?