Vi ska inte ljuga, sommaren får gärna stanna ett tag till. Men det finns också något härligt och en tjusning med hösten – och inte minst alla godsaker som kommer med hösten. Har du exempelvis ägnat senaste tiden till att plocka av skogens guld? Eller har du en egen köksträdgård där de sena grödorna har börjat ge frukt? Läs vidare så ger vi dig tips om hur du tar hand om nyskördade grödor inför hösten.
Höstens primörer – en njutning för smaklökarna
Till höstens primörer räknar vi in exempelvis majs, kål, zucchini och inte minst – skogens läckerhet – kantarellen. Har du ingen köksträdgård där du har odlat kål, majs och zucchini själv finns det på vissa håll självplock. Men det är kanske vanligare när det gäller sommargrödor som exempelvis jordgubbar. Majs är nog det säkraste kortet om du ändå ger dig ut på internet för att söka efter självplock.
Däremot kantareller, det kryllar tydligen av det i skogen. I alla fall om man ska tro riktiga kantarellplockare som kommer hem med kilovis. Många nybörjare har säkert tänkt tanken: “dela med er”, några gånger när grannen eller svärmor har plockat ihop ett jättelass. Men det finns inget mer hemligt än svenskarnas kantarellgömmor så det bästa du kan göra är att de dig ut med matsäck och svampkorgen själv.
Ta tillvara på kantarellerna
När du väl har hittat kantareller gäller det att ta tillvara på dem. Förväll och smörstek sedan lite av det och lägg på en macka och avnjut direkt. Du kommer inte ångra dig. Sen är det dags att spara inför året som kommer. Det finns flera olika sätt att spara svampen. Du kan antingen förvälla med kokning och sedan frysa in. Eller så kan du torka kantarellerna och förvara i glasburkar. Du kan också sylta kantareller och då håller de i upp till tre månader. För att förvälla så ska du förkoka svampen genom att lägga ner den i en kastrull och låta den koka i sin egen vätska och lite salt.
Efter det kan du frysa in den, då kommer den hålla länge i frysen och du kan plocka fram när du blir sugen på en god kantarellsås eller -stuvning. Det andra alternativet är således torkning. Då skär du svampen i bitar om de är stora, mindre kantareller kan du låta vara som de är. Efter det ska den in i ugnen på runt 40 grader med luckan på glänt. Du kan också torka den i torkskåp eller svamptork. I lufttäta glasburkar och mörk förvaring håller svampen i flera år på det här sättet. När du väl ska använda svampen bör den blötläggas innan.
Samla familjen, dela ut varsin korg och ge er ut i skogen och leta reda på en riktig kantrellgömma. Ge inte upp! Den finns där. Vi lovar.