10 roliga aktiviteter du kan göra på vintern

Det är lätt att tro att möjligheterna till aktiviteter utomhus är begränsade när snön faller över vårt avlånga land. Men så behöver det inte vara. Den vita snön ger ifrån sig ett ljus, och i kombination med solen ger det energi att vara ute. Vi listar tio roliga vinteraktiviteter som funkar när det är vinter. Vissa av dem funkar dessutom bara under vinterhalvåret. Och en del av aktiviteterna funkar även när det är slask och grått. 

Vintervandra – njut av naturen till fots 

Snöra åt kängorna, klä dig lager på lager, packa matsäcken och ge dig ut på en riktig promenad. Ta gärna en dagstur i ett större naturreservat och njut av den krispiga luften, själv, med en vän eller med hela familjen. Men tänk på att anpassa avståndet efter den yngsta i vandringssällskapet – i alla fall om det är ett barn. 

Kallbada – för den modiga 

Utmana vännerna och bege dig till en sjö eller till havet om du bor nära. Det här är inget för en fegis. Under vintern kan det bli riktigt kallt i vattnet. Men det sägs vara bra för kroppen och för hälsan. Så unna dig ett iskallt dopp – om du vågar. Avsluta med bastubad, om det finns i närheten.

Pulkarace – kul för stora och små

Den här aktiviteten älskar barnen. Ta med stjärtlapp, snowracer, tefat och pulkor och bege er till en pulkabacke. För vissa duger närmaste kullen i kvaretet medan andra vill ha riktigt höga backar. Tänk på att använda hjälm om det är långa och branta backar. Speciellt viktigt för de minsta. 

Grilla pinnbröd och bananchoklad – mumsigt och mysigt

Varför inte ta med sig matlagningen ut i skogen? Finns det något mysigare än att äta mat som är lagad över öppen eld när man är lite halvfrusen? Pinnbröd är riktigt enkelt att laga. Man kan också göra mer avancerade maträtter såklart. Det är upp till var och en. Avsluta med att göra ett snitt i en banan och lägga ner en chokladbit. Lägg bananen i folie och låt den bli varm. En väldigt god efterrätt. 

Åk utför – snowboard, skidor eller snowblades

Det här är en vinteraktivitet som kostar lite. I alla fall om du väljer en backe där du behöver liftkort. Dessutom behöver du köpa eller hyra utrustning. För den som har budget är det ändå en aktivitet som är både fartfylld, rolig och spännande. 

Skridskoåkning – trivsamt, mysigt och juligt

Är det bara vi eller är inte skridskoåkning något man gärna förknippar med julen? Tanken på att glida runt lite över en sjö eller i en spolad rink är väl härlig? På med grillorna och kör några varv. Avsluta med varm choklad. Det kan inte bli bättre. 

Åk längdskidor – ta en tur i spåret med längdskidorna

Till nummer sju på listan behöver du också förbereda lite. Du behöver, givetvis, ett par längdskidor med stavar. Varm klädsel och tillgång till ett spår. Sen behöver du kondition. För det kan vara riktigt tungt att åka längdskidor. Men det är väldigt härligt, tycker vi. 

Pimpelfiske – jaga kvällens middag i sjön 

Om isen har lagt sig och det är säkert att gå ut på sjön kan vi rekommendera att du jagar din egen middag. Pimpelfiske är en aktivitet som lätt glöms bort. Fiske under sommarmånaderna är det kanske många som tänker på. Men det går ju faktiskt att fiska även under vintertid. Ta med ett par kompisar så har ni något att slänga på grillen, eller i ugnen, i kväll. 

Fågelskådning – spana på vinterfåglar

Många fåglar flyger söderut när vintern närmar sig. Något som många av oss människor också säkert skulle vilja göra. Men det finns några rackare som stannar under vintern. Det kan vara mysigt att kika efter dem. Antingen kan du kombinera det med vandring eller en skogstur. Eller så hänger du upp lite mat i trädgården och sätter sig och spanar lite. Hur mysigt som helst. 

Snölek – bygg snökoja med barnen

Sist, men inte tråkigast, ta med barnen ut i snön och lek. Lek allt vad ni kan. Bygg snökojor, lek herre på täppan och gör snöänglar. När ni är riktigt trötta hoppas ni av er snön och går in och myser framför brasan, om ni har en sådan, eller tar ett varmt bad och dricker varm choklad. Barnen kommer somna gott – och så även du.