världens högsta byggnader

Världens 5 högsta byggnader

5. Lotte World Tower (554,5 m), Seoul, Sydkorea

I centrala Seoul står Lotte World Tower som är en magnifik skyskrapa som invigdes i April 2017. Under vinter-OS 2018 hade skyskrapan dekorerats med LED-belysning som fick den att likna en olympisk fackla. Företaget Lotte står bakom byggnaden och sedan den uppfördes innehåller den numera affärer, kontor, lyxhotell och ett häftigt observationsdäck med glasgolv. Byggnaden erbjuder även s.k ”officetel”, ett vanligt begrepp i Sydkorea och Japan där folk bor. små lägenheter, arbetar i samma byggnad och har även tillgång till hotelliknande tjänster.

4. Ping An Finance Center (599,1 m), Shenzhen, Kina

Finansföretaget Ping An är aktören bakom Ping An Finance Center i Shenzhen, Kina. Skyskrapan med sina nästan 600m invigdes 2017 som ligger mitt i centrala miljonstaden Shenzhen. En stad som de senaste årtionden gått och går igenom en storskalig tillväxt. Staden har på 42 år gått från 30,000 invånare till över 12 miljoner (NY Times, 2015). Skyskrapan Ping An Finance Center är Kinas näst högsta byggnad och här inne finns affärer, hotel och kontor.

3. Makkah Royal Clock Tower (601 m), Mecka, Saudiarabien

I centrala Mecka i Saudiarabien finns Abraj Al-Bait Towers som är ett komplex av mycket höga byggnader. Komplexet invigdes 2012 och har hela 120 våningar. Mecka drar miljoner muslimska pilgrimer som varje år vallfärdar till staden. Av denna anledning har byggnadskomplexet rests upp för att modernisera staden och ge besökare fler bomöjligheter. Det högsta tornet i komplexet är Makkah Royal Clock Tower som är hela 601 m högt. Byggnaden pryds även av världens största klocka och ännu ett magnifikt och vackert ”skrytbygge” går att skåda i mellanöstern. I byggnadskomplexet finns förutom hotell, shopping, parkeringsgarage, konferenscenter och ett månobservatorium.

2. Shanghai Tower (632m), Shanghai, Kina

Kinas högsta byggnad finns i megastaden Shanghai och heter Shanghai Tower. Imponerande nog finns två mycket höga skyskrapor i nära anslutning till Shanghai Tower. Dessa två heter Shanghai World Financial Center (420,5 m) och Jin Mao Tower (421 m). Byggnaden invigdes 2016 och har en imponerande höjd på 632 m vilket gör skyskrapan till den näst högsta i hela världen. Skyskrapan har en unik design tack vare nio cylndriska hus som staplats på varandra. Shanghai Tower erbjuder besöksutrymmen, restauranger, shopping, kontor, hotell och magiska utkiksplatser.

1. Burj Khalifa (828m), Dubai, Förenade Arabemiraten (UAE)

Världens högsta byggnad finns i Dubai och den är omöjlig att missa. Med sina 828m är byggnaden den högsta konstruktion mänskligheten någonsin byggt och skådat. Burj Khalifa är befinner sig mitt i Dubais extravaganta centrum och färdigställdes 2010. Intressant kuriosa gällande byggnaden är att Dubai fick be om ekonomiskt stöd av grannemiraten Abu Dhabi för att kunna betala av byggnaden som ritades och konstruerades av amerikaner. I byggnaden finns kommunikationsvåningar, hotellrum, lägenheter, kontor, restauranger och häpnadsväckande vackra utsiktsvåningar.