inredningsarkitekt

Vad gör en inredningsarkitekt?

Inredningsarkitekt är ett brett begrepp och det finns olika typer av inredningsarkitekter som är specialiserade på olika områden. En inredningsarkitekt är en person som har expertkunskap inom inredning och ritar/skapar inredningar till arbetsplatser, offentliga miljöer och privata bostäder. Andra vanligt förekommande arbetsområden som yrkesgruppen arbetar med är; butiker, hotell, utställningar och möbelformgivning. Inredningsarkitektur är den gren inom arkitekturen som rör allt som finns inuti ett rum. Det handlar bland annat om relationer mellan rummets form och rymd, dess ljus, kulör samt material och möbler.

Hur blir man inredningsarkitekt?

Att bli inredningsarkitekt kräver inte bara en utbildning. Det handlar även om att ha ett öga för design och vilka element som passar väl ihop med varandra. Sveriges Arkitekter ger rätt att använda sig av yrkestiteln arkitekt för den som gått en femårig inredningsarkitektutbildning på konstfack i Stockholm och Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Därefter gäller det att man varit verksam i yrket i minst två år. För att komma in på någon av högskolorna måste eleverna göra ett antagningsprov som avgör om personen kommer in eller inte.

3 kända formgivare

Något som är gemensamt för världens främsta formgivare är att de bemästrat kunskapen att rita tidlöst. Inte nog med det, deras formspråk är fantasifullt och bekvämt vilket revolutionerat designvärlden. Nedan listar vi de 3 mest eftersökta formgivarna

3. Hans Wegner

Har ni hört talas om ”The Chair”? Det var när John F. Kennedy och Richard Nixon debatterade i TV inför amerikanska valet 1959 som Hans Wegner fick sitt stora genombrott. Hans Wegner kommer från Danmark och är landets ledande formgivare och han är uppmärksammad över hela världen, förståeligt nog. Hans inspirerades mycket från naturen och bemästrade konsten att kombinera organiska material med bekvämlighet. Idag säljs hans möbler för stora belopp, har du 1 miljon kronor över kan du köpa ett stolset från Wegners kollektion.

2. Alvar Aalto

Alvar Aalto var Finlands mest eminente och största förespråkare för modern design och arkitektur. Under sin 78-åriga karriär ritade han med inspiration från det vackra finska landskapet. Alvar designade även en hel del funktionella möbler och byggnader. Det som kännetecknar Alvars design är dess organiska former och böljande linjer.

1. Josef Frank

Det finns nog ingen annan formgivare som påverkat svensk modern design som Josef Frank. Josefs formgivningar är vågade och kombinerar material som ingen annan så som bambu och sten. Hans formgivningar kombinerar vågade färger och former vilket gör hans stil helt unik. Josef stack ut med sin design i jämförelse med sina branschkollegor. Hans estetik var betydligt mer konstnärlig i jämförelse med samtida formgivare som anammade en mer funktionell estetik.