Vad är dumperkärror och vad kan jag använda de till?

Ibland kan det vara svårt att veta vilket typ av fordon eller efterfordon man ska använda till specifika material och massor. Det finns en uppsjö av olika sorters flak och kärror som alla har sina specialområden. 

Dumperkärror – flexibla vagnar

I den här artikeln tänkte vi gå igenom en av de vanligaste flaken, nämligen dumperkärran. Dumperkärror är ett typ av flak som är till för att kunna tilta bakåt för att lättare kunna just dumpa materialet på marken eller annan önskad plats lättare. En fördel när man till exempel kör sand, grus eller annat tungt material som man vill lämna av på en och samma plats. 

Kärt barn har många namn, som man brukar säga. Dumperkärror brukar också kallas för tippvagnar eller tippkärror, så stöter du på de begreppen så menar man troligtvis samma sak som dumperkärror. 

Dumperkärrors säkerhet och effektivitet

Så varför är det viktigt att använda rätt typ av efterfordon för det material som man ska köra? Dels handlar det om säkerhet, rätt material på rätt kärra innebär att kärran, i det här faller dumperkärror, är utformade för det du ska köra. Det handlar också om effektivitet. Om du vet med dig att du ska lasta av all last på ett ställe går det snabbare att använda dumperkärror eftersom du släpper allt på samma ställe istället för att använda en grävskopa och lasta av lite i taget. 

Dumperkärror har vanligtvis en öppning bak och man välter helt enkelt ut schaktmassorna bakåt, men det finns också dumperkärror där även långsidorna kan öppnas och man tiltar åt sidorna istället. 

Finansiering av dumperkärror

Men var hittar man bra kärror till förmånliga priset? Det går att söka sig fram via Google om man är ute efter högkvalitativa dumperkärror för ett bra pris. På många företag där man erbjuder efterfordon brukar man kunna hyra, leasa eller göra en avbetalningsplan för produkterna.