ryggproblem

Tips för att undvika ryggproblem

Många av oss i dagens samhälle har ett jobb som innefattar mycket stillasittande och monotona arbetspositioner. Detta kan leda till ryggproblem för både yngre och äldre personer. Motsatt till stillasittande arbeten kan även överbelastning av fysisk påfrestning på arbetet leda till ryggproblem. Oavsett vilken bakgrund du har till dina ryggproblem eller om du bara vill förebygga problemen finns det saker du kan göra för att minska risken för ryggproblem. 

Undvik ryggproblem genom ergonomisk position

Om du har ett stillasittande jobb har du säkert fått höra att du ska arbeta ergonomiskt, men vad innebär det egentligen? Det första du bör se över om du sitter ner när du arbetar är din stol. Storleken ska vara rätt för dig och ett mått på detta brukar vara att höft- och knäleder hamnar i 90 grader när du sitter ner. Bäckenet ska hamna i en neutral position vilket innebär att du sitter upprätt med din rygg utan att få för mycket lutning framåt eller bakåt. Dina axlar är en viktig kroppsdel för att upprätthålla en god hållning. Slappna av i axlarna samtidigt som du har en regelbunden och djup andning vilket bidrar till att hamna i en naturlig axelposition. 

Justera din kroppshållning utifrån miljö

Beroende på vilken arbetsmiljö du befinner i dig finns det alltid utrymme för att eftersträva en kroppshållning som avlastar ständigt tryck på din rygg. Ryggproblem uppkommer vanligtvis av att ryggen blir utsatt för ständigt tryck utan att andra kroppsdelar avlastar ryggen som bärande kroppsdel. Det behöver alltså inte innebär att tunga lyft eller hög viktbelastning är den stora boven, utan att det krävs en avlastning på vikten som du bär på från ryggen till andra kroppsdelar som förslagsvis ben eller armar. 

Förebyggande träning

En aktiv livsstil är fördelaktig för att undvika alla typer av hälsoproblem och där är inte ryggproblem inget undantag. Det finns ingen specifik träningsform som är en garanti för att slippa problem med ryggen utan det viktigaste är att man faktiskt tränar. En promenad, ett yogapass eller ett svettigt pass på gymmet kan allihopa vara ett sätt som passar just dig att undvika ryggproblem. En typ av övningar man kan försöka inkludera i sin träning är bålstärkande övningar som är grundpelaren till många olika delar av kroppen, däribland ryggen. Dessa övningar innefattar oftast inga krav på utrustning, speciell träningsmiljö eller andra komponenter som du inte har tillgång till själv. 
Sammanfattningsvis har vi tre övergripande råd för dig som vill förebygga eller motverka ryggproblem: sitt i en position är anpassad för just dig, justera kroppshållningen utifrån vilken arbetsmiljö du befinner dig i och slutligen träna.