största teknikföretagen i världen

Vilka är de största teknikföretagen i världen?

Teknikföretagen har under de senaste årtiondena vuxit enormt sett ur flertalet olika aspekter och kan i dagens samhälle klassas som några av de mest inflytelserika företagen i världen. Vilka av dessa teknikjättar är de som har vuxit allra mest och idag är de största sett till omsättning? Vi listar här de 10 största teknikföretagen sett till omsättning från år 2020.  

10. Sony 

Det japanska teknikföretaget Sony har en tradition av att producera många olika typer av konsumentelektronik där TV och spelkonsoler är några av de mest kännetecknande produkterna för Sony. Under år 2020 omsatte Sony cirka 652 miljarder SEK. 

9. IBM 

International Business Machines Corporation som förkortas IBM är ett amerikanskt teknikföretag. IBM förknippas mycket med sin innovation eftersom de har en forskningsorganisation som uppfunnit många tekniska produkter. Under år 2020 omsatte IBM cirka 662 miljarder SEK. 

8. Hitachi 

Hitachi är ett japanskt teknikföretag som har funnits sedan 1910 då det grundades av Namihei Odaira. Hitachi arbetar framförallt med olika delar av informationsteknologi och bland annat artificiell intelligens. Under år 2020 omsatte Hitachi cirka 693 miljarder SEK. 

7. Dell Technologies 

Dell är ett amerikanskt teknikföretag som grundades år 1984 av Michael Dell. Dell är specialiserade på persondatorer och tillhandahåller ett stort antal olika produkter som är relaterade till datorer som exempelvis datalagringsenheter och skrivare. År 2020 omsatte Dell Technologies cirka 791 miljarder SEK. 

6. Huawei 

Huawei är det kinesiska teknikföretaget som under de senaste åren varit i fokus på grund av anklagelserna kring sin koppling till den kinesiska staten. Huawei producerar framförallt produkter inom telekombranschen som exempelvis mobiltelefoner och surfplattor. År 2020 omsatte Huawei cirka 1070 miljarder SEK. 

5. Microsoft 

Microsoft är det amerikanska teknikföretaget som grundades av Bill Gates & Paul Allen år 1975 och har sedan dess varit med och drivit digitaliseringens utveckling framåt. Programvaror för datorer är det vad man främst förknippar företaget med där Microsoft Windows och Office är två ikoniska operativsystem. År 2020 omsatte Microsoft cirka 1082 miljarder SEK. 

4. Alphabet 

Det amerikanska teknikföretaget Alphabet är moderbolaget som äger ett stort antal kända dotterbolag, däribland Google Inc. Utöver den i särklass mest använda sökmotorn Google ingår även YouTube, Android och Verily under Alphabets paraply. Under år 2020 omsatte Alphabet cirka 1392 miljarder SEK. 

3. Foxconn

Foxconn som kanske är ett av de mer okända företagen för oss i Sverige på denna listan är ett taiwanesiskt teknikföretag. Foxconn är ett tillverkningsföretag inom elektronik som tillverkar flertalet välkända elektroniska produkter som exempelvis iPhone, Nintendo och Playstation. Under år 2020 omsatte Foxconn cirka 1538 miljarder SEK. 

2. Samsung Electronics 

Samsung är det sydkoreanska teknikföretaget som tillsammans med ettan på denna listan dominerar mobiltelefon-segmentet globalt. Utöver elektronikprodukterna producerar Samsung även fartyg, flygplansmotorer och kameror bland mycket annat. Under år 2020 omsatte Samsung cirka 1700 miljarder SEK. 

1. Apple

Den ohotade ettan på denna listan är det amerikanska teknikföretaget Apple. Företaget Apple har blivit ett av de mest ikoniska varumärkena i dagens samhälle med framförallt produkter inom persondator och mobiltelefon segmenten. Under år 2020 omsatte Apple cirka 2237 miljarder SEK.