Sjöfrakt

Sjöfrakt och båtfrakt – Frakta varor med båt

Sjöfrakt är ett av de allra vanligaste transportalternativet för att frakta gods världen över. Det finns flertalet fördelar med att frakta med båt. Framförallt är sjöfrakt det billigaste sättet att frakta gods över långa sträckor. Det finns mer att känna till om sjö- och båtfrakt. I denna texten tar vi upp nyttig information för dig som är intresserad av att frakta gods eller varor med båt. Majoriteten av de varor som transporteras världen över lastas i containers. Detta har med en enkel och rationell frakthantering att göra med. Det blir helt enkelt enklare att använda sig av en container som även skyddar godset, något som är viktigt att nämna.

Sjöfrakt med LCL eller FCL?

Inom sjöfrakt finns det två olika varianter när det kommer till att frakta gods från punkt A till punkt B. Det första sjöfraktssättet är FCL (Full Container Load). FCL är en variant för att frakta varor där man fyller fulla containers med varor och containern blir ”din” och du delar inte container med någon annan. Fördelen med FCL är att fraktpriset blir lägre då man själv inte behöver stå för priset av en hel container. Dessutom blir hanteringen smidig och enkel när godset väl är i hamn. Fördelarna är med andra ord att priset blir lägre, hanteringen blir smidigare och transporten blir snabbare och effektiv samt lägre hamnavgifter. Utöver dessa fördelar finns det mer därtill, kanske den viktigaste. FCL innebär även minimerad risk för att varor ska skadas under själva transporten och med FCL blir även sjöfrakt. Anledningen är att containern är packad vilket gör att varorna är

Den andra varianten av sjöfrakt är även den populär. Detta fraktalternativ med båt kallas för LCL (Less than container load). När det handlar om att man vill frakta mindre volymer av gods, allt från mindre kartonger (upp till 15 kubikmeter) så är LCL ett bra alternativ. Den största fördelen med LCL-frakt är att ens gods fraktas tillsammans med andras gods. På så vis blir det billigare att frakta då flera aktörer delar på en fraktkostnad. Den allra viktigaste fördelen är att man kan frakta små volymer gods till ett lågt pris från världens alla hörn.

Hur snabbt går det att frakta med båt?

Båtfrakt är inte det snabbaste transportalternativet och då kräver god planering. Exempelvis är flygfrakt betydligt mycket snabbare men också ofta dyrare. Transittiden vid sjöfrakt beror till största del av avståndet och tillgängliga tjänster. När det kommer till sjöfrakt kan det ta upp till 70 dagar att transportera sina varor och gods.

Jämför priset på sjöfrakt

När du är på banan att välja sjöfrakt som ett transportalternativ för dina varor så finns det en del att tänka på. Det som många intressenter är intresserade av är vad det kostar att frakta gods och varor med båt. Det beror på en rad olika faktorer men det som du kan göra är att jämföra priser mellan olika speditörer. Genom att kontakta olika speditörer kommer du få olika prisförslag. Kom dock ihåg att priset inte alltid är det viktigaste. Det viktigaste är att godset kommer i tid och oskadat. Ett tips är att läsa recensioner som olika speditörer har fått och skapa sig en helhetsbild baserat på det. Ett annat givande tips är att kontakta speditören och förbereda frågor som kan underlätta ditt val.