Att ha tillräckligt med motorolja i motorn är mycket viktigt, framförallt för att minimera risken för olyckor eller oväntade motorstopp. Vad händer egentligen om bilens motor har för lite eller oren motorolja? När ska jag kontrollera oljenivån? Vilken motorolja kan jag använda till min bil? Frågorna kring motorolja är många men i det här blogginlägget hittar du svaren.
Vilken funktion fyller motoroljan?
För att veta vilka funktioner motoroljan fyller är det först viktigt att förklara vad motorolja är. Motorolja är en så kallad smörjolja som är avsedd för förbränningsmotorer. Motorolja tillverkas vanligtvis av petroleum som är en naturolja. Motoroljan fyller flera viktiga funktioner i bilens motor. Framförallt är det ett smörjmedel som ser till att alla rörliga mekaniska delar inuti motorn kan röra sig med lite friktion. För lite eller oren motorolja kan orsaka mycket friktion vilket är skadligt för motorn då de rörliga komponenterna kan bli varma. När det blir för varmt expanderar värmen metallen och det i sin tur leder till mer friktion, ökat slitage och i värsta fall motorhaveri. För att motverka att expansion av värme och metall används motorolja som kyler ner.
Slutsatsen blir då att motoroljan är en fundamental del av din motor som är mycket viktig att kontrollera med jämna mellanrum.
Vilken motorolja passar min bil?
Först och främst är det viktigt att olika motorer kräver olika motoroljor. Äldre generationens bilar har tidigare körts på en mineralisk olja. Idag är de allra flesta motorer mer utvecklade och dagens motorer körs på syntetiska oljor. En av flera fördelar med syntetisk motorolja är att de har en betydligt mindre förändring i viskositeten (hur tjockt oljan flyter vid temperaturförändringar). Detta i sin tur innebär att oljan behåller sina smörjande egenskaper även om motorn går på högvarv.
I bilens bruksanvisning kan du enkelt ta reda på vilken typ av motorolja och viskositetsklass som din motor behöver. Har du svårt att hitta det du letar efter så använd innehållsförteckningen i bilens bruksanvisning. Försök så gott det går att använda den motorolja som är avsedd för din bils motor som även rekommenderas av biltillverkaren. Olika motoroljor har olika egenskaper där vissa kan vara absolut nödvändiga medan andra kan vara skadliga för din bils motor. Kom ihåg att motorolja av hög kvalitet kostar mer och i detta fall bör man inte kompromissa.
Utför oljebyte och kontrollera motoroljans nivå
Hur ofta man bör byta olja är olika från bil till bil. I bilens manual kan du dock hitta när det enligt tillverkaren rekommenderas att utföra ett oljebyte samt hur du kontrollerar oljenivån. En bra tumregel är att vid varje 1000:e kilometer kontrollera oljenivån. Du kan också göra det till en vana och kontrollera/fylla vid behov när du exempelvis tvättar bilen. Har du planerat in en längre resa är det extra viktigt met att kontrollera motoroljan. Ett tips är att ha en extra dunk i bagageutrymmet med reservolja (som uppfyller kraven för din motor och bil).