modeikon

Modeikoner: 5 inflytelserika personer inom mode

Vilka är det som bestämmer vad som är mode och trendigt för stunden? I de allra flesta fall är det kändisar som sätter agendan för modevärlden. Anledningen är förmodligen att de har många följare som vill gå i samma fotspår när det kommer till kläder och mode. Inflytelserika personer inom modevärlden kallas för “modeikoner”. För att förstå begreppet bättre måste vi först förklara begreppet “ikon”. Ikon har flera olika betydelser men i denna kontext innebär det en person som är kultförklarad eller idoliserad av massan. Nedan listar vi 10 inflytelserika personer inom modevärlden.

5 kända modeikoner

Det finns väldigt många kända och etablerade modeikoner runtom i världen. Nedan har vi listat 5 mycket inflytelserika modeikoner som satt sin prägel på modevärlden.

5. ASAP Rocky

ASAP Rocky är en känd amerikansk hiphop-musiker som kombinerar streetwear med exklusiva märken. Den New York födde artisten brukar synas på modemässor något som enligt honom själv är ett intresse. Med sin enigmatiska energi och stil kombinerar han street och exklusivitet på ett minst sagt färgrikt sätt. Med sina 13.4 miljoner följare på Instagram kan vi ofta se unika outfits.

4. Zendaya

Zenyada är den yngsta (24 år) modeikonen på listan men åldern spelar absolut ingen roll för att bli en modeikon. Zenyada har stått i rampljuset sedan hon var 6 år gammal när hon började sin skådespelarkarriär för Disney. Den unga stjärnan är även sångare och producent, trots sin unga ålder. När det kommer till mode är Zenyada en inflytelserik person då hon 2019 skapade en kollektion i samarbete med Tommy Hilfiger.

3. Harry Styles

När det kommer till mode var den före detta pojkbandsmusikern känd för sina skinny jeans och enkla t-shirts. Idag har Harry Styles anammat en helt annan stil när det kommer till kläder. Oavsett om Harry bär skräddarsydd Gucci eller bryter normen för maskulinitet med klänningar, är sångaren inte blyg för att ta ut svängarna. Harry Styles förmåga att blanda maskulinitet och femininitet gör honom till en etablerad modeikon.

2. Rihanna

Sångare, designer och modeikon – alla vet vi vem Rihanna är. Rihanna syns på moderelaterade galor, fashion weeks och går själv på catwalken. Med sin kaxiga stil och självklara klädstil är Rihanna expert på att kombinera modernt med gammalt. Rihanna skapat ett eget modeimperium som heter Fenty och därmed cementerat sig själv som modeikon.

1. Prinsessan Diana

Prinsessan Diana stal våra hjärtan som modeikon och trots att hon inte finns med oss längre fortsätter hon influera våra modestilar. Det som gör Diana till en modeikon är att hon klädde sig baserat på sin personlighet. Hennes stil är varm och utstrålar karisma, precis som hennes personlighet. Diana bar upp enkla blazers och loafers på ett magnifikt sätt. Less is more är ett känt uttryck och det var precis så Diana klädde sig.