Laddstation Kostnad

Laddstationer – vad kostar det att ladda elbilen?

Går du i tankar på att börja köra elektriskt och vill få klarhet i vad det kostar att ladda en elbil? Med dagens prisläge kan du spara upp till 7 kronor per mil genom att tanka el istället för bensin eller diesel. Dessutom blir laddstationerna allt fler – i hemmen, på företagen, i bostadsrättsföreningarna och i offentliga miljöer. Allt fler följer med i transformationen mot en fossilfri värld vilket främjar infrastrukturen kring elbilsladdning. Vi visar vägen till var och hur du kan ladda din elbil på ett snabbt, smart och lönsamt sätt!

Var kan jag ladda min elbil?

Allt fler väljer att köra elektriskt. I denna transformation ställs höga krav på att vi skapar en hållbar infrastruktur för att möta behovet av elbilsladdning. Idag hittar du laddningsstation runt om i hela landet. Mackar, köpcentrum, företag, mataffärer – listan kan göras lång. Inom en snar framtid kommer du som privatperson att kunna ladda med el lika smidigt som med traditionella drivmedel, om inte ännu smidigare.

Idag kan du snabbt och enkelt ladda ned någon av alla appar som finns för att hitta en laddstation nära dig. I många fall kan du se när och var det finns en laddplats ledig, starta och pausa laddningen och betala direkt i appen.

Vad kostar det att ladda elbilen på en laddstation?

Kostnaden för att ladda med el på publika laddstationer varierar kraftigt, vilket till stor del beror på att det inte finns någon standardiserad prissättning likt det gör för dagens traditionella drivmedel. Priset påverkas också av var du befinner dig. Idag förekommer nämligen avvikelser på lokal nivå, där priset kan skilja sig från ett par öre till någon krona. Oftast ligger priset för publika laddningsstationer på 3,50 till 6,00 kronor per kWh. Även debiteringen mellan olika laddstationer kan skilja sig åt, men i de allra flesta fall betalar du per kWh. Utöver den fasta kostnaden per kWh för den laddstation du valt att ladda din elbil på, förekommer ibland en parkeringsavgift. Kort sagt är det generellt dyrare att ladda på en publik laddstation än att ladda hemma.

Vad kostar det att ladda elbilen hemma?

För dig som kör en elektrifierad bil är en laddstation till hemmet en lönsam investering på många plan. Utöver säker laddning för din elbil eller laddhybrid kan en laddstation underlätta din vardag, exempelvis genom att du får möjlighet att starta dagen med fulladdade batterier för att spara både tid och pengar. Elpriset kan även här variera, men generellt brukar priset för laddning på hemmaplan ligga på 1,50 kronor per kWh. Med vissa laddstationer kan du även tidsstyra laddningen för att ladda när elen är som billigast.

Att investera i en laddstation till hemmet är ett smart drag. Med “Ladda hemma-stödet” kan du som privatperson ansöka om att få tillbaka hälften av kostnaden för laddbox och installation, med ett maxbelopp på upp till 50 000 kronor per person och år. Ta chansen och investera i snabb, säker och lönsam elbilsladdning till hemmet!