Laddboxar och laddstolpar – vad är skillnaden?

Går du i elbilstankar och funderar över om du ska installera en laddstolpe eller en laddbox? Med elbilsladdning följer en rad olika begrepp som kan vara bra att försöka förstå sig på inför en investering i en laddstation – oavsett om den är ämnad till hemmet, företaget, bostadsrättsföreningen eller offentlig miljö. Vi reder ut skillnaden mellan en laddstolpe och en laddbox!

Vad är en laddbox?

En laddbox är en laddstation som installeras för att göra laddningen säkrare, snabbare och mer lönsam. Laddboxen kan enkelt monteras på en vägg för att användas vid normalladdning i olika typer av miljöer. Till skillnad från vanliga vägguttag som generellt inte är optimerade för att ladda med hög effekt är laddboxen specifikt framtagen för laddning av elbilar och laddhybrider. Vid laddning i ett vanligt uttag riskerar du att överbelasta elsystemet – en säkerhetsrisk värd att undvika genom att installera en laddbox.

Vill du starta dagen med fulladdade batterier? Utöver säkerheten som följer vid en investering i en laddstation öppnar en laddbox även upp till snabb och smidig laddning. Genom att installera en laddbox kan du ladda betydligt snabbare än via ett vanligt vägguttag. Med vissa laddboxar följer även tidsstyrd laddning som gör att du kan ladda när elen är som billigast. Säkert, snabbt och lönsamt!

Vad är en laddstolpe?

En laddstolpe är en laddstation på en stolpe. Till skillnad från laddboxen som med fördel monteras på en vägg installeras laddstolpen i miljöer där det saknas väggar i anslutning till parkeringsplatsen. Idag “tankar” laddstolpen elbilar och laddhybrider med el på många olika platser runt om i landet – exempelvis på parkeringsplatser, bensinmackar och köpcenter. I takt med de elektrifierade bilarnas framfart har efterfrågan på laddstationer ökat, vilket gör att du idag hittar många av Sveriges alla laddstolpar i offentliga miljöer där publik elbilsladdning är ett måste för att hänga med i transformationen.

3 fördelar med laddstationer

Fördelarna med att installera en laddbox eller en laddstolpe är många – vi sammanfattar några!

  • Miljövänligt – skapar förutsättningar för ett grönare samhälle.
  • Snabbt och säkert – laddar elbilen eller laddhybriden betydligt snabbare och säkrare än i ett vanligt vägguttag.
  • Smart – möter efterfrågan på elbilsladdning i hemmet, på företaget, i bostadsrättsföreningen eller offentliga miljöer.

Skillnaden mellan laddbox och laddstolpe

Sist men inte minst sammanfattar vi skillnaden mellan en laddbox och en laddstolpe!

  • Laddbox – en laddstation som med fördel installeras på en vägg för att göra laddningen säkrare, snabbare och mer lönsam.
  • Laddstolpe – en laddstation på en stolpe som installeras i miljöer där det saknas väggar i anslutning till parkeringsplatsen.