laddstolpe-laddbox

Finns det någon skillnad mellan en laddstolpe och laddbox?

Är du en av allt fler som börjat köra elektriskt och funderar över vilken typ av laddstation du ska välja för att tanka din elbil – en laddbox eller en laddstolpe? Vi bringar klarhet i vad som skiljer alternativet åt, vilka fördelar som finns och när det lämpar sig att installera en laddbox respektive en laddstolpe.

Laddbox – allt du behöver veta

Vi startar det här blogginlägget med att reda ut vad en laddbox är, vilka fördelar som följer och när laddboxen lämpar sig som bäst.

Vad är en laddbox?

Den snabba transformationen kring elbilsladdning har mynnat ut i en stor marknad för tillverkare och leverantörer inom laddstationslösningar. Det stora utbudet gör att dagens laddboxar kommer i många olika visuella utföranden. Oavsett laddboxens färg, form eller storlek innehåller den en rad olika elektriska komponenter som gör laddboxen anpassad för laddning av el- eller laddhybrider. Varje laddbox har en eller flera laddpunkter, där respektive laddpunkt kan ladda en elbil åt gången. 

Varför laddbox?

Vill du vara snäll mot dig själv, plånboken och miljön? Med en laddbox laddar du säkert, snabbt och lönsamt. Tack vare att laddboxen är specifikt framtagen för laddning av el- och laddhybrider kan du ladda säkert – till skillnad från laddning via ett vanligt eluttag som inte klarar av kontinuerligt hög belastning. Genom att installera en laddbox undviker du därmed riskerna som följer vid laddning via ett vanligt eluttag samtidigt som du laddar upp till fyra gånger snabbare. Sist men inte minst rekommenderar vi dig att välja en laddbox med tidsstyrd laddning. På så vis kan du ladda när elen är som billigast och spara en slant för varje laddning.

När bör jag installera en laddbox?

Laddboxen monteras med fördel på vägg. För dig som kör elektriskt och som har en vägg i anslutning till parkeringsplatsen är en laddbox ett smart, snyggt och diskret alternativ. Laddboxen går att installera såväl inomhus som utomhus. När laddboxen är installerad är klar får du alla fördelar som följer – det enda du behöver göra är att koppla in laddsladden för att tanka bilen med el.

Laddstolpe – allt du behöver veta

Vidare till laddstolpen. Vi bringar klarhet i vad en laddstolpe är, vilka fördelar som följer och när laddstolpen lämpar sig som bäst.

Vad är en laddstolpe?

Med en vana att prata om bensinstationer och bensinpumpar gör vi en enkel jämförelse. Precis som en bensinstation är en laddstation (i form av en laddbox eller laddstolpe) en plats med en eller flera laddare för el- och laddhybrider. Bensinpumpen går att jämföra med själva laddaren från laddboxen eller laddstolpen, som tankar elbilen med el. En laddstolpe är alltså likt laddboxen en typ av laddstation, där laddboxen installeras på själva laddstolpen.

Varför laddstolpe?

Fördelarna som följer med en laddbox är mer eller mindre desamma för en laddstolpe, eftersom laddboxen installeras på själva laddstolpen. Du kan alltså tanka lika snabbt, säkert och lönsamt med en laddstolpe som med en laddbox. Vad som gör laddstolpen unik är flexibiliteten att installera elbilsladdningen mer eller mindre var som helst, utan att vara beroende av en vägg i anslutning till parkeringsplatsen.

När bör jag installera en laddstolpe?

Till skillnad från laddboxen som med fördel monteras på en vägg installeras laddstolpen i miljöer där det saknas väggar i anslutning till parkeringsplatsen. Laddstolparna är därmed som mest vanligt förekommande utomhus, medan laddboxen installeras såväl inomhus som utomhus. För dig som äger en elbil men saknar en närliggande vägg till parkeringsplatsen rekommenderar vi att installera en laddstolpe – en flexibel och smart lösning i olika typer av miljöer.