elbilsladdare-laddboxar-skillnaden

Laddbox och elbilsladdare – är det samma sak?

Ska du börja ladda med el och behöver få klarhet i vad en laddbox respektive en elbilsladdare är? I den snabba transformationen mot en fossilfri värld poppar många olika ord och benämningar upp – vilka ibland är svåra att förstå sig på och skilja åt. Vi bringar klarhet i hur en laddbox fungerar och vad en elbilsladdare egentligen är.

Vad är en laddbox?

En laddbox är en fysisk hårdvara anpassad för laddning av el- och laddhybrider. Laddboxen kommer i en rad olika visuella utföranden men innehåller alltid flera elektriska komponenter, såsom jordfelsbrytare och DC-skydd, som ser till att laddningen sker snabbt och säkert. Till skillnad från ett vanligt vägguttag som inte klarar av kontinuerligt hög belastning är laddboxen specifikt framtagen för att kunna ladda el- och laddhybrider med el. Med en laddbox undviker du riskerna som följer vid laddning via ett vanligt 230v-uttag, såsom brandfara på grund av överhettning, samtidigt som du laddar upp till fyra gånger snabbare.

Vad är en elbilsladdare?

Har du räknat ut att en laddbox är en elbilsladdare? Snyggt! En elbilsladdare är nämligen ett samlingsnamn för alla typer av laddstationslösningar som laddar din el- eller laddhybrid med el. Genom att nyttja en elbilsladdare kan du alltid starta dagen med fulladdade batterier!

Olika typer av laddstationer

En elbilsladdare kan ta sig uttryck i form av en eller flera laddboxar eller laddstolpar, beroende på syftet med laddstationen och vilka förutsättningar som finns på platsen där laddpunkten ska installeras. Vi reder ut när en laddbox respektive en laddstolpe lämpar sig bäst!

Laddbox

En laddbox monteras med fördel på vägg och i olika typer av miljöer – såsom i garage för bostadsrättsföreningar, företag eller köpcenter där byggnadens väggar skapar goda förutsättningar att installera laddboxen enkelt och smidigt. Laddboxen är också vanligt förekommande vid normalladdning på hemmaplan.

Laddstolpe

Till skillnad från laddboxen som med fördel monteras på vägg installeras laddstolpen i miljöer där det saknas en vägg i anslutning till parkeringsplatsen. Laddstolpen är alltså en laddstation på en stolpe. Idag tankar laddstolpen elbilar och laddhybrider med el på många olika platser runt om i landet – på parkeringsplatser, bensinmackar, sjukhus och vid mataffärer. Listan på publik elbilsladdning där laddstationer i form av laddstolpar är som allra vanligast kan göras lång. Till skillnad från laddboxen som ofta används vid normalladdning i bostadsrättsföreningar och på hemmaplan är många laddstolpar i publika miljöer anpassade för snabbladdning. Laddstationer med snabbladdning är installerade med högre spänning och strömstyrka, vilket gör att du kan ladda elbilen ännu snabbare.

Hitta en laddstation nära dig

Har du ställt om till att köra elektriskt men inte installerat en laddstation på hemmaplan än? Idag kan du snabbt och enkelt hitta en laddstation nära dig genom att nyttja någon av alla appar som finns för att lokalisera elbilsladdning runt om i landet. Upptäck lediga laddplatser, hitta det bästa priset per kWh, starta och pausa laddningen och betala direkt i appen – finns att hämta där appar finns!