volkswagen-bil

Köpa ny bil? Den ultimata bilköpsguiden 2021

Är det tid nog för att införskaffa en ny bil? Är det kanske så att den gamla bilen inte håller längre eller är du trött på hög bränsleförbrukning? Att köpa en ny bil är inte alltid en enkel process och det finns många saker att ta i beaktande. Nedan listar vi 10 viktiga saker att tänka på när du är på banan att köpa en bil.

1. Ny eller begagnad bil?

Både nybilsköp och köp av begagnad bil har sin fördelar. En av de största formella skillnaderna mellan en begagnad och ny bil är att en fabriksny bil har nybilsgaranti. Varje ny bil som säljs i Sverige följs av en så kallad “nybilsgaranti”. Detta innebär att bilen är försäkrad i minst två år mot fabriksfel. Begagnade bilar har även de sina fördelar då de fortfarande kan kännas nya och att de “genomgått” den värsta värdeminskningen. Jämfört de båda alternativen noga och bestäm vilket alternativ som passar dig bäst.

2. Finansiera ditt bilköp

Det rekommenderas alltid att noggrant utföra en kostnadskalkyl för bilköpet. Faktorer som inköpspris, driftkostnad, är av användning samt försäkring bör alltid inkluderas i kalkylen. Att göra en kostnadskalkyl görs i syfte att du ska få en tydlig uppfattning om vad du betalar för och eventuellt kommer behöva betala för. Olika bilhandlare erbjuder i de allra flesta fall finansiering via sina samarbetspartners. Ofta är bilfinansiering något dyrare än banklån då räntan hos bilhandlarna kan vara något högre. Ett tips är att ringa sin bank och jämföra lånen för att hitta det bästa alternativet för dig.

3. Vilken typ av bil?

Det finns många olika bilar på marknaden och att välja en bil som passar ens behov kan vara svårt. Faktorer som prestanda, funktioner, utseende, karosstyp och märke är helt avgörande för priset. Vilken typ av bil man ska välja är helt och hållet individuellt. Har man en större familj kan en stor bil vara mer passande. Arbetar man i terräng eller bor i exempelvis kan ett terrängfordon eller fyrhjulsdrivet fordon vara ett alternativ. Är man en adrenalintörstande person som tycker om fart kan en sportbil vara ett passande alternativ. Fundera noggrant på vad som är viktigt för dig.

4. Bilmärke är avgörande

Att design och varumärke säljer är ingen myt. Samtidigt är smaken helt subjektiv och något som är snyggt för dig kanske inte är det för någon annan. Märken som är kändare än andra innebär också oftare ett högre pris – både för nya och begagnade bilar. Ett givande tips är att läsa på om de olika bilmärkena och skapa sig en egen uppfattning om vad som passar just dig bäst. Som bilköpare kan det vara bättre att fokusera på nyckelfaktorer som säkerhet. För att “mäta” hur säker en bil är kan du med fördel få fram information om bilen har blivit betygsatt av Euro-Ncap. Klicka här för att komma till Euro-Ncap’s webbplats.

5. Bilens andrahandsvärde

Även om du inte planerar att sälja din bil är det fortfarande viktigt att vara medveten om andrahandsvärdet. Om det nu väl skulle vara så att du vill sälja din bil så kommer du vara glad att du har någorlunda bra koll på andrahandsvärdet. Hur mycket värde en bil förlorar är helt avgörande för om du gjort en bra eller mindre bra affär. Det finns många olika faktorer såsom bilmärke, skick, funktioner och årsmodell som avgör bilens andrahandsvärde. När du väl vill köpa en bil kan andrahandsvärdet vara viktigt att tänka på framförallt kring köp av “udda” bilar.

6. Miljövänliga alternativ

Klimatsmarta bilar har blivit alltmer populära i takt med teknologiska framgångar. Valet mellan bränslesnål bensinbil, en hybridbil eller ren elbil är därför inte det enklaste valet. Vilken typ av miljöbil du ska välja beror till stor del på hur dina körvanor ser ut. Är fallet så att du ofta kör långa sträckor så är en hybridbil bränslesnål bil ett bra alternativ. För korta sträckor så som stadskörning kan en ren elbil vara ett optimalt alternativ. Viktigt att nämna är att elbilar oftast är dyrare än de hybridbilar eller bränslebilar, dock är bränsleförbrukningen mycket liten. Den 1 juli 2018 infördes ett så kallat “bonus-malussystem” för fordonsbeskattning. Innebörden av detta är att fordonsskatten blir något högre för ägaren under de tre första åren. Är fallet så att koldioxidutsläppen är mycket låga finns möjligheterna till att få en bonus.

7. Utnyttja kampanjpriser

Med jämna mellanrum har bilåterförsäljarna kampanjpriser på vissa bilar. När man är på banan att köpa en ny bil rekommenderas det att med jämna mellanrum kolla efter kampanjpriser. Genom att gå in på en bil återförsäljarens webbplats kan du allt som oftast enkelt navigera dig fram till kampanjsidan. På så vis kan du spara pengar som du kan lägga på annat. Det är inte ovanligt att extra utrustningspaket inkluderas i priset på vissa bilar. Det kan alltså vara värt att avvakta med ett bilköp även om det kliar i fingrarna.

8. Förhandla priset och spara pengar

Hos en bilhandlare visas bilarnas utbudspriser som inte är fasta. När du köper en bil bör du alltid försöka att förhandla ner priset. Gäller det ett nybilsköp kan du försöka få säljaren att inkludera extra utrustning i dealen. Köper du bilen av en privatperson gäller det att känna av stämningen och samtidigt ha koll på om något skrivits i annonsen om eventuellt slutpris eller förhandling. Undersöka en begagnad bil noga då din kunskap och erfarenhet av bilar kan komma att påverka priset. Lyckas du med att förhandla ner priset eller inkludera extra utrustning i dealen kan du spara mycket pengar. Tveka därför inte på att försöka förhandla även om det för vissa kan kännas lite obehagligt.

9. Ta reda på bilsäljaren

Vem är bilsäljaren? Det kan vara helt avgörande för att du inte ska få en bil som har brister. Idag är bilbranschen en utsatt bransch för bedragare. Ta därför alltid reda på vem bilsäljaren är. Detta kan du enklast göra genom att söka dig till informationen på internet. Är bilhandlaren MRF-ansluten är det säkraste stället för ett eventuellt bilköp. När du väl tagit reda på vem bilsäljaren är så rekommenderas det att kontrollera bilen via bilregistret. Gör du detta kan du få reda på om bilen tidigare krockats och om alla funktioner fungerar som de ska. Har du möjligheten är ett bra tips att ta med en bilkunnig person som kan kontrollera att bilen fungerar som den ska samt att bilen matchar annonsbeskrivningen.

10. Vårda bilen på rätt sätt

När du väl har köpt din nya eller begagnade bil är det viktigt att ta hand om din nya investering. Vid minsta lilla misstanke om fel kan det vara på sin plats att åka till en verkstad. Avvaktar man med att åtgärda problem på bilen kan de bli mycket dyrare i längden. Glöm heller inte att lämna in bilen på en auktoriserad bilverkstad som utför service på din bil enligt korrekta riktlinjer. Ett annat tips är att tvätta och polera bilen på rätt sätt. Tvättar du bilen på fel sätt kan det exempelvis uppstå missfärgningar och report på lacken. Det rekommenderas oftast att tvätta bilen för hand för att inte slita ut lacken.