inredningstrender-2021

Inredningstrender 2021 – 7 glödheta trender

Vilka inredningstrender har varit på tapeten under 2021? Svaret är att vi haft ett trendrikt år men några trender som präglat året är; Medelhavsinspirerat, 70-talet är tillbaka och klassisk minimalistisk stil. Detta är bara några av många trender som förgyllt våra hem i vårt avlånga land Sverige.

2021 har varit ett år som stått still, eller har det verkligen gjort det? Att få spendera mer tid än vanligtvis i sitt hem har påverkat hur människor ser på stil och inredning. Det är tydligt att trender i samhället påverkar hur vi väljer att inreda våra hem. 2021 års inredningstrender påverkas av den tid vi levt i under det senaste året. Längtan efter trygghet och framtidsvisionerna har varit tydliga, samtidigt som många av oss lockas efter nya trender efter ett stillsamt år.

Inredningstrend 1: Medelhavet i hemmet

Medelhavet

Något som vi längtat efter år 2021 är att få resa. Vi drömmer oss bort efter medelhavsinfluenser, solgult, runda, röda, blåa, organiska former och konst inspirerat av Matisse. I äkta medlhavsanda hänger vi gärna upp vintageporslin på väggen och inreder med keramik, skulpturer och grövre material som för tankarna till vackra platser som Mykonos vackra stränder, Hvars kristallklara vatten och Amalfikustens ögonfallande vyer.

Inredningstrend 2: Den fluffiga trenden

Liten hund sittandes på sängen

En av säsongens hetaste trender är det mjuka och fluffiga teddymaterialet som har blivit en stor textiltrend. Textilen ger en mysig känsla och blir ett lekfullt inslag i din inredning. I år syns den fluffiga textilen på prydnadskuddar, filtar, fåtöljer och klädesplagg. Är det så att vi saknat den mysiga känslan och därför hittat tillbaka till fluff-trenden?

Inredningstrend 3: Tillbaka till 70-talet

70-talet vill riktigt aldrig lämna och det är förståeligt. Varför släppa något som skriker kärlek, fred och disco vibbar? 70-talets inredningsinfluenser har fått nytt liv i sig och det märks tydligt på sociala medier och i inredningstidningar. Runda, inbjudande fåtöljer och soffor i discodesenniets färger, såsom keramik och träslaget furu, är eftertraktade och så även den klassiska och lurviga mattan.

Inredningstrend 4: Inreda med vintage

I Sverige är vintage- och second hand-intresset stort. Det är inte så konstigt då vi har många second hand-butiker runt om vårt avlånga land. Vintage-produkter såsom allmoge håller oftast mycket hög kvalitet och gör sig superbra som inredning. Allmoge är handgjort, hållbart och en gammal klassiker vars detaljer sticker ut på tallrikshyllan. Inredning som är vintage kan ta sitt uttryck på många olika sätt beroende på vad du har för stil. Har du tur kan du fynda riktigt dyra vintage-produkter för en billig peng.

Inredningstrend 5: Minimalistiskt & skandinaviskt

“Less is more” är ett vanligt begrepp i inredningsvärlden och det är förståeligt varför. Många svenskar lockas av den minimalistiska stilen. Den minimalistiska inredningsstilen är “ljus och fräsch” och spänner från naturvitt och sandbeige till både brunt och greige. Några nya kombinationer och färgfavoriter som seglat upp är mörkare kontraster oh ljusa naturmaterial som trä och travertin. Tillsammans med organiska former, som bryter av det minimalistiska, kan man få en unik inredning trots få färger, möbler och detaljer.

Inredningstrend 6: Trä som inredning

Förr kunde trä ses som en gammalmodig inredning, men icke! Idag vill alla inreda i trä och det är förståeligt. Allra hetast inom trä-inredning är nordiska ljusa träslag men även klassisk furu ökar alltmer i popularitet. En tydlig indikation på att trä har blivit en het inredningsdetalj är att ljusa träslag kombineras med mörkare trä såsom mörkare ädelträ. Oavsett träslag kan vi konstatera att ett av 2021 års största materialtrender är trä. Detta fantastiska material har hittat in i hemmets alla rum och klär möbler, väggar, golv och till och med de senaste IT-detaljerna.

Inredningstrend 6: Color blocking – en färgglad trend

Color blocking är en ny trend som tog ordentligt med fart under 2021. Vad är då color blocking? Det är ett nytt fenomen där man kombinerar kontrasterande färger möts. Genom att göra detta skapas en helt ny dynamik i hemmet som får besökare att häpna över den färgbomb du har i ditt hem. Color blocking är ett färgfenom som är lekfullt och det är egentligen bara din fantasi som kan sätta gränserna. De stora färgblocken är tydliga och ger ett harmonisk känsla av ditt hem.