Hur hittar jag säkra och kvalitativa begagnade bilar i Borås

Går du i tankarna på att köpa bil? Det finns många begagnade bilar i Borås som bara står och väntar på nya ägare. Men finns det något du bör tänka på när du ska köpa en begagnad bil? Något du bör kolla lite extra på? Vi guidar dig till det ultimata bilköpet. 

Sätt upp önskemål och krav

Det du kan börja med när du har bestämt dig för att hitta en begagnad bil är att specificera kraven som du har. Har du önskemål om märke, färg, pris eller prestanda? Gå igenom vad som är viktigt för just dig innan du ger dig ut på bilmarknaden – men ett tips är att ändå ha ett öppet sinne. Kanske stöter du på bilen du inte visste att du ville ha? 

Bilhandlare har ofta garanti

När du vet ungefär vad du är ute efter ska du bestämma dig för om du ska köpa privat eller hos en bilhandlare. Du kan hitta hitta trygga och erfarna bilhandlare som säljer begagnade bilar i Borås. Att köpa hos en bilhandlare kan vara tryggare eftersom du då kan få någon form av garanti på köpet. Den vanligaste garantin hos bilfirmor som säljer begagnade bilar är på tre månader eller 500 mil. Hos en privat handlare är det oftast lättare att få ner priset men kan bli en mer osäker affär eftersom du inte får någon garanti. Enligt lag kan du reklamera köpet vid fel som fanns vid köpet, även om du köpt bilen av en privatperson, inom 14 dagar efter ditt köp. 

Undersök bilen noga

När du kommer till bilhallen, eller hem till säljaren om du ska köpa privat, är nästa steg att inspektera bilen som du är intresserad av. Det kan vara ett svårt moment för den oerfarna, därför rekommenderar vi att man läser på innan. Hur ser plåt och lack ut? Är bilen omlackerad? Kolla igenom hela bilens kaross för att hitta eventuell rost eller andra skador. Hur ser glasrutorna ut? Finns det stenskott eller repor? Kolla igenom alla strålkastare och bakljus – ingen fukt ska finnas innanför lampglasen. Kolla också igenom fälgar och däck. Fungerar bälten, nackskydd och är klädseln hel och ren? Funkar alla bilens elfunktioner? Fungerar avgassystem och stötdämpare? Till sist – provkör alltid bilen du ska köpa. 

Lägg bud – glöm inte kvitto

Om du köper bilen hos en bilhandlare med begagnade bilar så har de troligtvist kollat igenom bilen noga och gjort alla de nödvändiga undersökningarna som man behöver göra inför ett bilköp. Men det skadar inte att man har lite kunskap med sig och själv undersöker bilen innan man bestämmer sig.

Sen är det dags att lägga ett bud på bilen du vill köpa. Bilhandlare sätter oftast rimliga priser för bilarna men om du hittar något som ger argument för att få ner priset skadar det inte att fråga om rabatt.

Betala bilen först vid leverans – med undantag för eventuell handpenning – och glöm inte kvitto. Sen är det bara att ge sig ut på vägarna med din nya begagnade bil!