garageportar

Guide: Underhåll din garageport

Att ta hand om sin garageport är viktigt och i den här artikeln berättar vi hur du underhåller din garageport. Att underhålla sin port är viktigt av flera anledningar. Vi skriver texten i syfte att underlätta din vardag och ge dig nyttiga tips som kan se till att du sparar pengar i det långa loppet. Nu fortsätter vi på den inslagna vägen och redogör vilka tillvägagångssätt du kan ta för att underhålla din garageport.

Varför ska man underhålla sin garageport?

Att underhålla sin garageport görs av flera anledningar och det är viktigt att underhålla sin port med jämna mellanrum. Framförallt säkerställs det att garageporten fungerar som den skall. Samtidigt slipper du dyra reparationer och pengarna kan läggas på annat. Glöm därför inte att slänga ett extra öga på porten för att säkerställa att allt är okej. Misstänker du att garageporten inte fungerar som den skall så är det helt klart värt att kontrollera den extra noggrant.

Vanliga förekommande problem kan vara att porten inte går ner hela vägen när den stengs. Att portdörren inte går upp eller trögt kan också vara ett vanligt problem. Dock kan smörjning hjälpa porten att återfå smidighet.

Resultatet av att ta hand om sin garageport är att livslängden förlängs. På så vis sparar du pengar som du kan lägga på annat istället för att reparera garageporten.

Så här underhåller du din garageport

Hur underhåller man sin garageport då? Nedanför hittar ni tips på hur du kan underhålla din garageport mer än att bara kontrollera den med jämna mellanrum.

1. Noggrann rengöring

Det första steget i underhållning av garageport är att göra rent den och detta gäller både invändigt och utvändigt. Du kan enkelt rengöra din port genom att använda miljövänligt diskmedel tillsammans med ljummet vatten och sedan använda en tvättsvamp för att rengöra garageporten. Även om all smuts inte syns så kan metallpartiklar sätta sig på garageportens yta och sedan rosta fast. Detta kan resultera i missfärgning på garageporten vilket man alltid vill undvika.

2. Kontrollera portens komponenter

En gång i halvåret kan det vara bra att se över garageportens alla fundamentala komponenter. Viktiga komponenter som bör kontrolleras är bland annat:

  • Gångjärn
  • Kablar
  • Parenteser
  • Spår
  • Rullar

Kontrollera att alla delar sitter som de ska genom att rycka lätt i dem. Finns det delar som har ett uppenbart slitage bör du byta ut dessa omgående. Du kan alltid kontakta leverantören av garageporten och fråga efter reservdelar om så önskas. Om du är osäker på om porten är i brukbart skick så kontakta omgående någon med expertis inom området. Glöm heller inte att kontrollera bultar, muttrar och skruvar med en skruvmejsel.

3. Kontroll av dörrbalansen

Om dina garageportar öppnas utåt är det viktigt att kontrollera dörren eller dörrarnas balans. Detta görs enklast på följande tillvägagångsätt:

  • Stäng av och koppla av strömmen
  • Koppla bort öppnaren
  • Testa dörrens öppningsfunktion ett par gånger för att kontrollera att det inte förekommer störningar i gångjärnen.

4. Smörjning

Nästa steg i underhållet av garageporten är att smörja gångjärn och andra rörliga delar. Använd ett lämpligt smörjmedel som håller och glöm inte att fetta in alla delar ordentligt. Du kan alltid fråga affären du besöker och be om hjälp om du är osäker på valet av smörjmedel för din garageport.