Efterfordon och lastväxlarflak

Efterfordon och lastväxlarflak – vad är skillnaden?

Vad är egentligen skillnaden på ett efterfordon och ett lastväxlarflak? I den här texten förklarar vi vad de två olika begreppen betyder samt förklarar vad skillnaden är. Lastväxlarflak och efterfordon kan av många blandas ihop och det är förståeligt varför. För någon som vill köpa ett efterfordon eller lastväxlarflak kan det först vara bra att läsa på om de olika redskapen.

Efterfordon

Ett efterfordon är ett redskap (som inte är en släpvagn eller terrängsläp) som är kopplat till en bil eller lastbil. Ett efterfordons primära syfte är inte att frakta gods på ett eller annat sätt. Efterfordon är exempelvis tryckluftskompressor, skylift eller en kioskvagn. Däremot finns det vissa fordon som saknar fjädring och är klassificerade som efterfordon. Trots att dessa efterfordon inte är avsedda för transport av gods så kan de exempelvis vara båttransportvagnar, husvagnar och tankvagnar.

Lastväxlarflak

Lastväxlarflak är ett samlingsbegrepp för flera redskap. I grunden är det ett samlingsbegrepp för olika typer av anläggningar som monteras på en lastbil. Ett lastväxlarflak möjliggör att transportera olika typer av gods. Ett lastväxlarflak är ett mycket användbart redskap som kan effektivisera din verksamhet och underlätta själv arbetet. Som tidigare nämnt i texten har lastväxlarflak olika användningsområden. Nedan listar vi de vanligaste modellerna.

  • Schaktflak och grusflak
  • Maskinflak för transport av maskiner
  • Containerflak för byggavfall, skrot, järn, sopor och spannmål

Skillnaden

Så, vad är egentligen skillnaden mellan ett efterfordon och lastväxlarflak? Ett efterfordon används inte för att frakta gods utan det primära syftet är att transportera exempelvis maskiner. Ett lastväxlarflaks primära syfte är att transportera gods. De olika redskapen är mycket användbara och kan ses överallt, framförallt vid byggplatser. När man är på banan att välja ett av redskapen är det viktigt att tydligt identifiera sina behov. Allt handlar om vad det är man skall ha sitt efterfordon eller lastväxlarflak till.

Att köpa

När du vill köpa ett efterfordon eller lastväxlarflak så finns det en del att tänka på. Framförallt handlar det om ens behov och vad redskapet ska användas för. En annan avgörande faktor är ekonomi då dessa redskap är dyra. Som tur är finns idag både begagnade och nya efterfordon och lastväxlarflak. Ett tips är att läsa på om olika företag som finns på marknaden och sedan göra sitt val. Läs recensioner som tidigare användare har skrivit om det företaget du är intresserad av att köpa ditt redskap ifrån. Om du känner att informationen inte räcker till så kan du alltid kontakta eller besöka företaget.