Ibland behöver man frakta maskiner till exempelvis en byggarbetsplats. Men hur gör man det? Ofta är maskiner tunga, otympliga och skrymmande. När man ska transportera den här typen av gods behöver man ha ett släp eller ett flak som är anpassat för just godset och dess storlek. Läs vidare så berättar vi mer om vilken typ av flak som är lämplig när man ska transportera just maskiner.
Krävs specialanpassade flak?
Det är inte alltid lätt att veta vilket typ av fordon med vilket typ av släp man ska använda till specifikt gods som behöver transporteras. För just maskiner krävs det ofta transporthjälp även vid kortare sträckor eftersom en del maskiner, trots att de har hjul, inte är lämpliga att köra på allmänna vägar med. Då behöver man helt enkelt transportera dem med hjälp av en lastbil.
Vad är ett maskinflak?
Det lämpligaste och mest fördelaktiga flaket till den här typen av gods kallas för maskinflak. Det kan vara exempelvis truckar, vägvältar, grävmaskiner eller hjullastare. På ett maskinflak kan man även transportera så kallat styckegods, som ofta är skrymmande och svåra att lasta på andra typer av flak. Det är det som gör ett maskinflak till en bra produkt, det är flexibelt och användbart inom många området, men primärt inom bygg och anläggningsbranschen.
Finns det några riskfaktorer?
Ett maskinflak har standardmått på 6, 6,6 och 7 meter. Det som kan sätta stopp för att frakta en maskin är totalhöjden på maskinen när det står på flaket. Oftast kan man anpassa höjden på ett maskinflak och man kan tillämpa hjulfickor. Det tillåter maskinen att falla ner och hamna i höjd eller strax över lastbilens ram.
Hos återförsäljare för lastväxlarflak och maskinflak kan man hitta anpassade och högkvalitativa flak som passar ens ändamål. Ofta kan de erbjuda bra finansieringsalternativ som exempelvis leasing, hyra eller kontantköp.