padelbana-padelracket

Tips för dig som vill bygga en padelbana

Att spela padel blir bara mer och mer populärt. Det är en trendsport som stadigt växer och efterfrågan för bra halltider blir högre. Sporten som tagit världen med storm är här för att stanna. En indikation på att det kanske är tid nog för att investera i padel. Du tänker säkert, hur då? Går du i tankarna att starta ett eget padelcenter, eller vill du ha en privat padelbana? Oavsett så finns det en hel del att tänka på. Här kommer vi att leverera vinnande tips och nyttig information till dom som vill bygga en padelbana.

Vad kostar det?

För många är kostnaden kanske den viktigaste frågan. Priset för en padelbana beror på en rad olika faktorer, exempelvis om den ska byggas inom- eller utomhus samt vilken typ av padelbana man vill ha. Att köpa en helt färdig och komplett padelbana till din anläggning kostar i runda slängar 180 000 kronor exkluisive moms hos de mest konkurrenskraftiga leverantörerna av padelbanor. Glöm inte att inkludera eventuellt markarbete och andra relaterade kostnader i det totala priset.

Padelbanor i olika storlekar

Det finns padelbanor i olika storlekar och är avsedda för dubbel- och singelspel. Det första man behöver att tänka på är att ta noggrann ställning till padelbanans samtliga mått, med andra ord; bredd, längd och höjd. Standardmåttet för padelbanans spelyta är 20×10 meter och behöver därför ett yttermått på minst 20,5×10,5 meter. En rekommenderad takhöjd på banan brukar vara på 8 meter eller mer då det öppnar upp möjligheten för höga bollar under spelets gång.

Underlag

Underlaget på en padelbana spelar stor roll av flera anledningar. Den allra viktigaste anledningen är dock att ett jämt underlag är grundförutsättningen för att padelbanan inte ska luta. Att redan i början besiktiga ytan innan själva bygget sätter igång är mycket viktigt. Det rekommenderas att underlaget helst ska bestå av betong och får inte överstiga 5 millimeter åt någon riktning om med utgångspunkt att rätskivan är 5 meter. Det rekommenderas att räkna in både mark- och golvarbete i sin priskalkyl för att undvika eventuella oväntade kostnader.

Spelunderlaget

Idag finns det olika varianter av konstgräs och gummimattor som används till padelbanor. Det mest kostnadseffektiva och hållbara alternativet för spelunderlaget är det så kallade monofiber. Anledningen är att detta spelunderlag behåller sin höga kvalitet över lång tid och är därför kostnadseffektivt. Det som avgör vilket underlag du bör välja är användningsfrekvens, livslängd, underhållsarbete, pris och personliga preferenser.

Padelbana och bygglov?

Det rekommenderas alltid att man vänder sig till byggnadsnämnden i sin kommun för att ta reda på vilka regler som gäller för byggandet av padelbana. Beroende på vart man bor kan avgöra om man får bygga en padelbana eller inte. Om du bygger en padelhall är det viktigt att kontakta brandmyndigheten och få ett godkännande för lokalen och dess utrymningsvägar.