bygga hus själv

Guide: Hur bygger du ett hus själv?

Att bygga ett hus själv är en dröm för många, men inte alla vågar eller har möjligheten till att uppfylla den drömmen. Ett husbygge är en process i många steg som kräver investeringar i form av tid, pengar och engagemang. Det gäller att göra saker i rätt ordning och ha en tydlig plan när man ska bygga sitt hus själv. Vi kommer presentera en övergripande guide på hur du som vill bygga ditt hus på egen hand kan tänka för att få husdrömmen att bli verklighet.

Ett omfattande förarbete

En förutsättning för att bygga ett hus själv är att man är ägare av marken/tomten som man har tänkt bygga på. Efter marken är köpt gäller det först och främst att se över den budget man har till sitt förfogande i samråd med banken, det är budgeten som sätter mallarna för hur huset kan se ut. Utifrån budgeten skapar man en nybyggnadskarta där husmodell, planlösning och andra tillval ingår, detta görs i samarbete med en arkitekt. Utifrån nybyggnadskartan skickas en offert till banken för att kunna fastställa lånebehov och finansieringen av att bygga sitt hus själv. 

Ansök om bygglov

När ritningar och kostnadsförslag är framtagna för att bygga huset är det dags att ansöka om bygglov. Ansökan om bygglov gör du till den kommunen som marken du har tänkt bygga ditt hus själv ligger i. Du kan välja att ansöka om ett förhandsbesked vilket innebär att du skickar in nybyggnadskartan för att få ett besked ifall det är möjligt att bygga på sättet du har tänkt. Du kan också ansöka om bygglov direkt ifall du anser dig själv vara helt klar med nybyggnadskartan och offert vilket innebär att om du får din ansökan om bygglov godkänd är det fritt fram att börja bygga. 

Äntligen framme vid byggandet

När alla delar är godkända, planerade och påskrivna kan du äntligen börja bygga ditt hus själv. Byggnationen startar alltid med mark- och grundläggningsarbete på tomten. Därefter påbörjas tillverkning av stommontering på ditt hus som innefattar väggar, tak och golv. Detta arbete är ofta den delen av byggnationen som tar längst tid på grund av att det inte går att påbörja det invändiga arbetet av huset innan detta är helt klart och på plats. Därefter börjar det invändiga arbetet av ditt hus. Det invändiga arbetet innefattar snickeri, el-arbete och VVS som i samarbete med entreprenörer inom dessa områden planeras av er tillsammans och utförs sedan av entreprenörerna. 

Besiktning och inflytt 

När arbetet med husbygget står klart är det dags för besiktningsmannen att genomföra en sista kontroll- och slutbesiktning. Detta innebär att bygget kontrolleras utifrån att byggnationen är gjord utifrån avtalet och att slutprodukten av huset är i enlighet med nybyggnadskartan. När din kontroll- och slutbesiktning är godkänd kan du flytta in i ditt alldeles egna hus.