Bota förkylning snabbt

Guide: Bota förkylning snabbt & effektivt

Alla har vi varit förkylda någon gång och det är minst sagt irriterande. För att förstå hur förkylning kan botas snabbt är det först viktigt att förstå vad en förkylning är. En förkylning (eller influensa) orsakas av mycket potenta och smittsamma virus som invaderar kroppen. Det finns idag mediciner som du kan ta för att lindra symptomen. Att ta medicin mot förkylning gör så att du förkortar sjukdomsperioden och samtidigt minimerar risken för att bli förkyld igen.

Om du tillhör en riskgrupp med nedsatt immunförsvar är det mycket viktigt att ta rätt medicin. Anledningen är att en förkylning kan leda till allvarliga följdsjukdomar.

De vanligaste riskgrupperna:

 • Över 65 år
 • Diabetiker
 • Överviktig
 • Har en kronisk hjärt- eller lungsjukdom

Det blir därför extra viktigt att du sätter igång behandlingen omgående om fallet är så att du tillhör en riskgrupp. Kom ihåg att behandling av förkylning är mest effektiv i början av insjuknandet.

Allmänna råd för att bota förkylning snabbt

Drick vatten

Om du känner att du börjar bli förkyld bör du dricka dricka mycket vätska. Det rekommenderas att du dricker vätska som inte gör dig uttorkad. Du bör av den anledningen undvika läskedrycker, alkohol och andra vätskor som kan torka ut din kropp. Fyll på en vattenflaska som du har nära till hands.

Vila

Att vila under förkylning är viktigt, men att göra det på rätt sätt är viktigare. Undvik att sitta framför datorn eller paddan, bädda gärna ner dig i soffan och koppla av. När du sover rekommenderas det sova med huvudet högt för att dämpa svullnaden i nässlemhinnan. 

Huskurer och naturliga läkemedel

Det finns en del huskurer du kan göra samt kurera med naturliga läkemedel för att dämpa förkylningen. Nedan listar vi några populära och beprövade metoder.

 • Enligt en studie från forskning och framsteg på 400 barn med förkylning eller influensa visade att barnen som sköljde näsan var mer snuviga. De hostade mindre och hade även mindre ont i halsen.
 • Två populära huskurer är C-vitamintillskott och Echinacea som enligt forskning har begränsad bevisad effektivitet mot förkylning. Möjligtvis kan huskurerna förkorta sjukdomsperioden.
 • Det är även bevisat att du med hjälp av fläderextrakt kan lindra förkylningen och samtidigt förkorta sjukdomsperioden.

Läkemedel mot förkylning

 • Hostdämpande medicin är populärt och kan köpas receptfritt på apoteket. Kom ihåg att barn ska ta hostmedicin som är lämpade för dem.
 • Vid förkylning eller rethosta kan det bildas slem i halsen. Medicinen finns för både barn och vuxna. Medicinen kan även lindra besvärlig hosta med mycket och segt slem.
 • Halstabletter finns receptfritt och kan lindra halsont och motverka eventuella infektioner i halsen.
 • Värktabletter och febernedsättande medel innehåller paracetamol, ibuprofen eller acetylsalicylsyra som kan vara effektivt för att lindra huvudvärk, muskelvärk och feber. Värktabletter finns som receptfritt men starkare värktabletter är receptbelagda.
 • Influensamedicin är ett receptbelagt läkemedel och kan behövas vid infektioner som kräver sjukvård eller befinner sig i riskgrupp.

Referenser:
1. https://fof.se/tidning/2008/3/artikel/barn-friskare-av-nasskoljning
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10796569/
3. https://www.cochrane.org/CD000530/ARI_echinacea-for-preventing-and-treating-the-common-cold
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848651/