Svart däck

Bildäck: Sommardäck eller vinterdäck?

En av de viktigaste säkerhetsutrustningar som finns på en bil är däcken. När du kör din bil ska det vara så säkert och bekvämt som möjligt. Att välja rätt däck för din bil och dina behov blir extra viktigt. Det finns många varianter av bildäck och mycket runtomkring att tänka på när det kommer till däck. I det här blogginlägget tar vi upp de vanligaste frågorna rörande bildäck.

Sommardäck

Sommardäck

Precis som namnet antyder, sommardäck är en variant av bildäck avsedda för att köras med på vägar under sommartid. Från och med första april är det lagligt att köra med sommardäck på svenska vägar.

Att välja rätt sommardäck är inte alltid en enkel process. Framförallt handlar det om vilka prioriteringar och egenskaper som är viktiga för dig. Dagens däcktillverkare fokuserar mestadels på att däcken ska vara så säkra som möjligt och även miljövänliga. Mönstret och gummiblandningen i sommardäcken har en fundamental betydelse för både säkerhet och rullmotstånd i däcken. Ett optimalt mönsterdjup på sommardäcket ser även till att vatten transporteras bort på ett mer effektivt sätt. När vattnet fösas bort behåller däcken greppet även på våta vägbanor. Med bra sommardäck minimeras risken för vattenplaning och i värsta fall bilolyckor.

Andra egenskaper som bränsleåtgång och ljudnivå påverkas också av däckets gummiblandning och däckmönster. Egenskaperna som tidigare beskrivits visas på den EU-däckmärkning som finns på sommardäck som säljs i Sverige. Du kan därför enkelt och effektivt sortera efter de egenskaper som du värdesätter mest i dina nya däck.

Det finns ett mycket brett utbud av sommardäck där kvalitet och prisklass skiljer sig mycket åt. Väljer du ett däck med bra kvalitet får du ett täck med många fördelar. Ett däck med god kvalitet ger bättre prestanda över hela sin livslängd. Samtidigt får du ett lägre rullmotstånd som minskar bränsleförbrukningen.

Vinterdäck

Vinterdäck

När du köper vinterdäck finns det en hel del att tänka på. Något som ska prioriteras högt vid köp av vinterdäck är vart i landet du bor och vilka egenskaper hos däcket du prioriterar. I Sverige måste du enligt lag köra med vinterdäck mellan 1 december och 31 mars. Körs fordonet med dubbdäck får dessa sitta på bilen mellan 1 oktober och 15 april. 

Vinterdäck kommer i olika varianter där de vanligaste sorterna är dubbdäck och odubbade friktionsdäck. Dubbdäck anses oftast vara det bästa och säkraste alternativet, framförallt om både snö och is är hårt packat. Friktionsdäck lämpar sig allra bäst vid mycket nysnö eller oplogade vägar och även kallt väder utan isigt underlag. Friktionsdäck är även ett bra alternativ vid blöta vägbanor.

I norra Sverige är de vanligaste vinterdäcken den dubbade varianten. I södra Sverige kör man oftare på odubbade friktionsdäck. I vissa större svenska städer är det helt och hållet förbjudet att köra med dubbdäck (oftast vid centrala delar av staden eller tungt trafikerade gator).

Placering av sommardäck och vinterdäck på bilen

Bilar idag tillverkas med olika drivning i form av framhjulsdrift, bakhjulsdrift och fyrhjulsdrift. Beroende på hur din bil styrs så påverkas även slitaget på däcken helt olika. En framhjulsdriven bil sliter mer på däck och gummi på framhjulen medan bakhjulsdriven bil sliter mer på däcken bak. Det säkraste alternativet är att alltid ha de bäst eller minst slitna däcken bak på bilen. Anledningen är att risken för att bilen blir överstyrd minimeras.