historiska-byggnader

Historiska byggnader – världens mest berömda byggnader

Att bygga mäktiga byggnader har sedan väldigt lång tillbaka i tiden varit något som fascinerat människor. Resultatet av denna fascinationen återfinns runt om i världen i både stora och små skalor. Historiska byggnader blir ikoniska och fascinationen för dom lever vidare i generation efter generation. Vi listar här några av de allra mest berömda byggnaderna i världen. 

1. Eiffeltornet 

I västvärlden är frågan om inte Eiffeltornet är den allra mest ikoniska byggnaden. Eiffeltornet har blivit ett landmärke för Paris och hela Frankrike världen över. Den 324 meter höga byggnaden är en historisk byggnad som byggdes 1889 och var världens högsta byggnad fram till 1930. 

2. Cheopspyramiden 

När det gäller landmärken så är de historiska byggnaderna pyramider ett välkänt landmärke för Egypten. De mäktiga pyramiderna byggdes för flera tusen år sen men står fortfarande kvar som ett bevis på vad människor var kapabla till redan på den tiden. Den 138 meter höga Cheopspyramiden som finns i Kairo är det enda av världens sju antika underverk som finns kvar. 

3. Taj Mahal 

En byggnad som ofta benämns som en av världens mest vackra byggnader är Taj Mahal. Denna majestätiska byggnad finns i Agra, Indien och är en av Asiens mest besökta turistattraktioner. Taj Mahal byggdes på 1600-talet då Mogulhärskaren Shah Jahan lät bygga byggnaden som en hyllning till sin fru Mumtaz Mahal. 

4. Empire State Building  

Skyskrapor finns runt om i världen och är ofta ett sätt för länder att maktdemonstrera hur det finns kunskap och pengar för att skapa imponerande byggnader. Den mest ikoniska skyskrapan ur ett historiskt perspektiv är nog ändå Empire State Building i New York. När byggnaden invigdes år 1931 blev den med sina 443 meter den dåvarande högsta byggnaden i världen. 

5. Lutande tornet i Pisa 

En av de mest förbryllande byggnaderna i världen är det misslyckade (!) lutande tornet i Pisa. Nej, meningen var aldrig att denna byggnad skulle luta utan det är ett resultat av en missbedömning av den leriga marken den är byggd på. Tornet som byggdes på 1100-talet har ironiskt nog blivit berömt just på grund av sin lutning och är en av Italiens mest besökta turistattraktioner. 

6. Operahuset i Sydney 

En av mer moderna historiska byggnaderna som har blivit världsberömt är Operahuset i Sydney. Operahuset invigdes år 1973 efter det tagit 14 år att bygga. Anledningen till att denna byggnad blivit berömd kan härledas till Danmark. Det var nämligen den danska arkitekten Jørn Utzon som ritat Operahuset som blivit berömt till stor del på grund av sin häpnadsväckande arkitektur. 

7. Colosseum

Romarriket är ett av de mest mytomspunna rikena i världshistorien där byggnaden Colosseum allt som oftast är en av de mest självklara associationerna till rikets existens. Colosseum byggdes mellan år 70 och 80 e.Kr. och var skådeplatsen för många av de storslagna Gladiatorspelen som skildrats i många litterära sammanhang i nutid. Den majestätiska byggnaden besöks årligen av flera miljoner personer.