åksjuka 10 tips

Åksjuka: 10 tips mot illamående under långresor

Åksjuka är ett problem som många kan drabbas av när man färdas i olika typer färdmedel, exempelvis bil, båt, flyg eller tåg. Det som sker i kroppen när man får åksjuka är att motstridiga signaler i hjärnan uppstår från balansorgan, ögon och ledsinne. Åksjuka är ett problem som går att motverka med hjälp av enkla tips som man kan använda sig av själv. Det finns även läkemedel som kan hjälpa mot åksjuka. 

Vad orsakar åksjuka? 

Balansorganen i kroppen har som uppgift att registrera huvudets position samt vilken riktning vi rör oss i. Ledsinnet i kroppen signalerar till hjärnan hur vi är placerade och om vi rör oss eller är stilla. Information från signaler i ögonen berättar om huvudets och övriga kroppens färdriktning och position. När man får åksjuka innebär det att signalerna från ledsinnet och ögonen inte överensstämmer med signalerna från balansorganet och därav uppstår problemet åksjuka. Vanliga symptom som uppstår av åksjuka är; yrsel, huvudvärk, kallsvettning, luktkänslighet, blekhet och hjärtklappning. 

Hur motverkar jag åksjuka på egen hand? 

Vi ska lista de 10 bästa tipsen du som har problem med åksjuka kan använda dig av när du är på resande fot. Vi börjar med att ge tips på hur du ska tänka gällande placeringen i färdmedlet du färdas i: 

  • Om du färdas i bil är det fördelaktigt att placera sig i framsätet, detsamma gäller även med buss, placera dig så långt fram som möjligt i bussen. 
  • Om du färdas i tåg är det bra att placera sig i mittgången där lutningen är som minst och välja en plats som gör att man sitter framåtvänd i tågets färdriktning.
  • Om du färdas i båt är det samma princip som med tåg, försök hitta en plats i mitten av båten där lutningen/gungningen är som minst. Om vädret tillåter är det alltid positivt att sitta utomhus istället för inomhus. 
  • Om du åker flyg är det samma princip som med bil/buss, försök att placera dig så långt fram som möjligt i flygkabinen. 

Mer allmänna råd som gäller för alla olika typer av färdmedel: 

  • Titta ut på vägen eller horisonten, försök därför placera dig så nära ett fönster som möjligt. 
  • Du bör inte läsa böcker eller titta på film under tiden du åker. 
  • Tänk inte på att du blivit åksjuk tidigare, den mentala aspekten av medvetenheten om problemet påverkar mer än vad du tror. 
  • Fyll alltid på med mat innan och under tiden du reser så du inte blir hungrig. 
  • Gör andningsövningar under tiden du reser. 
  • Försöka att slappna av så mycket du bara kan och om du har möjlighet även få en sovstund under resans gång. 

Läkemedel mot åksjuka

Utöver de tips som du kan använda dig av själv finns det också läkemedel som kan hjälpa mot åksjuka. Receptfria läkemedel som du kan köpa för att minska åksjukan är:

Postafen

Postafen är en tablett som har en effekt som varar i ungefär 12 timmar. För att det ska ge effekt behöver du ta det minst en timme före avresan. Biverkningar av Postafen kan vara dåsighet och försämrad reaktionsförmåga. Postafen kan användas av vuxna, gravid och barn från 6 år.  

Calma

Calma är ett tuggummi som du behöver tugga i minst 10 minuter ungefär 15-30 minuter innan avresa. Det går också att börja tugga Calma om man har börjat bli åksjuk. Calma kan användas och vuxna och barn från 12 år, det ska inte användas av gravida. 

Det finns även receptbelagda läkemedel du kan få mot dina problem med åksjuka. Du bör i samråd med en läkare hitta den typ och form av läkemedel som passar bäst för dina problem med åksjuka.