10 av de nyttigaste grönsakerna

Hälsokost – 10 av de nyttigaste grönsakerna

Dieter och kostupplägg av olika slag är ett vanligt inslag i mångas liv. Grönsaker är en given del i de flesta av dessa upplägg, men vilka grönsaker är egentligen de nyttigaste som finns? Här hittar du exempel på 10 av de nyttigaste grönsakerna

1. Sötpotatis

Det behöver inte vara tråkigt att äta nyttigt, det är sötpotatisen ett perfekt exempel på. Den populära och nyttiga grönsaken innehåller både vitamin A och C samt att den kan hjälpa till att skydda mot hjärt/kärlsjukdomar och cancer bland annat. 

2. Broccoli 

Broccoli är en av de grönsakerna som de flesta av oss har en något motsträvig relation till i unga år då vi får lära oss att den är nyttig. Mycket C-vitaminer, en stor mängd av antioxidanter och mineraler är anledning till att broccolin är bra för både kolesterolvärdet och magen. 

3. Avokado

Ett obligatoriskt inslag för alla personer som vill få i sig hälsosamma fetter är avokadon. De hälsosamma fetterna som avokadon innehåller hjälper oss att stabilisera vår blodsockernivå samt är inflammationshämmande. Passar utmärkt som ett pålägg på smörgåsen eller som en del i guacamole till tacos. 

4. Linser

En av de nyttigaste grönsakerna är linser. De innehåller en hög halt av protein, fibrer och järn samt att de innehåller vitamin B6 och folat. Linser är ett bra substitut till andra kolhydratkällor som till exempel pasta då de har ett lägre GI-värde. 

5. Blomkål 

Blomkål innehåller en hög halt av C-vitamin vilket är bra för ämnesomsättningen i bindväven och kroppens upptagning av bland annat järn. Blomkål fungerar även som inflammationshämmande och bekämpar cancerförändringar i cellerna. Ersätt det “vanliga” riset med blomkålsris som ett sätt dra ner på onödiga kolhydrater. 

6. Spenat 

Det finns en anledning till att seriefiguren Popeye eller Karl-Alfred som han heter på svenska blir superstark av sin spenat. Spenat innehåller både vitamin A, C, E och K samt andra näringsämnen som aktiverar kroppens ämnesomsättning. 

7. Vitlök

Vitlöken fungerar som en boost för vårt immunförsvar genom att bekämpa gifter och infektioner som finns i vår kropp. Vitlök används fördelaktigt som en smaksättare i andra maträtter då den innehåller mycket smak i en liten mängd. 

8. Sparris 

En grönsak som fungerar som en rengöring för vår matsmältning och innehåller en hög halt av växtbaserade aminosyror som är ett populärt ämne för alla som styrketränar. Sparris är även ett naturligt urindrivande medel för kroppen. 

9. Vita bönor 

Det finns många typer av bönor som fyller olika funktioner. De vita bönorna innehåller mycket järn men också höga halter av folat. Vita bönor innehåller också mycket protein och fiber vilket gör dem till ett utmärkt substitut för andra proteinkällor. 

10. Kål

Kål är en av de nyttigaste grönsakerna på grund av sitt rika näringsinnehåll. Kål innehåller vitamin B, C och K samt kalcium, magnesium, järn och kalium. Alla dessa goda komponenter gör kålen till antiinflammatorisk och positiv för tarmen.